PDF Nyomtatás E-mail
Élő adás Winamp és SHOUTCast Source DSP plugin segítségével
Írta: Rádiózz.hu Admin
2010. február 12. péntek, 08:54
Olvasóink értékelése: / 15
ElégtelenKitűnő 
Súgó - Technikai információk

Ebben a leírásban megpróbálom bemutatni, hogy milyen lépések kellenek ahhoz, hogy egy rádió szerverhez csatlakozva Winamp és SHOUTCast Source DSP plugin segítségével élő vagy előre rögzített adást sugározzunk saját gépünkről.

A leírás nem tér ki a szerver telepítésérem, csak konfigurációjára, ugyanis feltételezzük, hogy a Rádiózz.hu webrádió szolgáltatását használjuk.

Tartalom

 

Feltételek, szükséges szoftverek

A Source plugin telepítése megtalálható a fenti linken, ahonnan a telepítő letölthető.

Szerver oldali beállítások

Ahhoz, hogy külső forrásból tudjunk adást küldeni a rádió szervernek, azt úgy kell beállítani, hogy várakozzon a külső forrásra és beengedje azt. Ehhez tegyük meg a következő lépéseket:

 • lépjünk be az admin felületre,
 • ha fut a szerver, állítsuk le a Stop Server menüponttal a bal oldali menüből,
 • válasszuk a Configure server menüpontot a bal oldali menüből,
 • lépjünk az AutoDJ fülre, és az AutoDJ status legördülőből válasszuk a Prohibited vagy a Permitted, but disabled opciót,
 • indítsuk el a szervert a Start Server menüponttal a bal oldali menüből.

Ha ezt megtettük, akkor szerverünk készen áll a külső forrásból jövő adás fogadására.

SHOUTCast Source DSP plugin betöltése

Első lépésben kapcsoljuk be a telepített plugint. Ehhez válasszuk a Winamp-ban a Options menü Preferences menüpontját. A felbukkanó ablak bal oldali menüfájában navigáljunk a Plugins->DSP/Effect ágra. Ekkor a jobb oldalon megjelennek a telepített DSP pluginek. Kattintsunk rá a Nullsoft SHOUTCast Source DSP sorra. Ezzel be is kapcsoltuk a plugint.

Winamp beállítások DSP plugin

 

Bakapcsolás után automatikusan megnyílik a plugin konfigurációs ablaka. Ha mégsem, magnyitható ez a Configure active plug-in gombra kattintva.

SHOUTCast plugin

A Main fülön láthatók az összefoglaló adatok és a kimenetek aktuális állpotai. A plugin egyszerre 5 kimenete tud kezelni, ez azt jelenti, hogy párhuzamosan maximum 5 szervernek, vagy 5 különböző minőségben tudunk adást küldeni.

Az Output fülön tudjuk a kimenetek beállítani. Itt adhatjuk meg, hogy hova küldjük az adást (Connection csoport), melyik Encodert használja a kimenet és milyen metaadatok jelenjelek meg a rádiónkról (Yellowpages csoport). Itt van a Connect gomb, amivel csatlakozhatunk a szerverhez, ha mindent beállítottunk.

Az Encoder fülön tudjuk beállítani az Encodereket, amik az adás minőségét befolyásolják. Maximum 5 különböző minőséget. Általában a szerveren adott a minőség, úgyhogy célszerű ugyanazt beállítani.

Az Inpit fülön adhatjuk meg, hogy honnan jöjjön az adás. Ez lehet a hangkártya vagy egyéb telepített audio eszköz, vagy maga a Winamp. Ez azt jelenti, hogy amit a Winamp játszik, az megy adásban.

SHOUTCast plugin beállítása

1. Válasszuk ki az Input fülön, hogy honnan jöjjön az adás. Ha azt akarjuk, hogy a Winamp által lejátszott média menjen a szerverre, válasszuk az Input Device legördülő listából a Winamp opciót.

Plugin Input

2. Az Encoder fülön álltsuk be az első encodert. Kattintsunk a listában az Encoder 1 elemre. A beállítás eltérhet, leggyakrabban talán az alábbival találkozhatunk:

 • Encoder Type: MP3 Encoder
 • Encoder Settings: 128 kbs, 44.100 kHz, Stereo

Ha több minőségben is akarjuk az adást küldeni, akkor ennek megfeelően állítsuk a további Encodereket más értékekre.

Plugin Encoder

3. Az Output fülön a listából válasszuk ki az Output 1 elemet. A Connection csoportban töltsük ki a szerver beállításait. Az adatokat a szolgáltatónktól kapjuk meg.

 • Address a szerver hoszt neve vagy IP címe.
 • Port a TCP potr, amin a rádió szerverünk hallgat és fogadja a forrást és a hallgatókat.
 • Password a szerveren beállított Source password. Ez ahhoz kell, hogy ne tudjon bárki adni a mi rádiónkon.
 • Encoder: az encoder, amin keresztül az adás jön. Ezt állítottuk be az előző lépésben.

Plugin Output

4. Az Output fül Yellowpages csoportjában beállíthatjuk, hogy rádiónk megjelenjen-e a SHOUTCast webes katalógusában, és ha igen, akkor milyen adatokkal. Ez a beállítás opcionális, de egy ingyen marketing, ami hallgatókat hozhat.

5. Nincs más hátra, mint elindítani az adást. Ehhez előszöt indítsuk kel a Winamp lejátszását, majd a Connect gombra kattintva az adásunkat. A Status mezőben látjuk a kapcsolódás állapotát.
Az ablak alján van egy Automatic reconnection on connection failure beállítás. Ezt célszerű bekapcsolni, ugyanis hálózati problémák esetán leszakadhat a kliens, és így automatkusan megpróbál újrakapcsolódni.

Jó rádiózást!

Módosítás: ( 2010. március 25. csütörtök, 10:22 )